Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Ακατάλληλο νερό πίνουν πολλοί Θεσσαλονικείς!

Ακατάλληλο νερό πίνουν κάτοικοι περιοχών που βρίσκονται στους δήμους Δέλτα, Λαγκαδά, Βόλβης, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού, Θέρμης και Ωραιοκάστρου και υδρεύονται από γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μικροβιολογικών ελέγχων που έγιναν από την διεύθυνση περιβαλλοντικής υγιεινής της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και του εργαστηρίου του ΑΠΘ στις συγκεκριμένες περιοχές εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, εντεροϊοί και νιτρώδη συστατικά. λόγω επιβάρυνσης του εδάφους από λιπάσματα στις καλλιέργειες.

     Συγκεκριμένα οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι: η Χαλάστρα και το Ανατολικό (δήμος Δέλτα), οι περιοχές του Λαγκαδά, Κολχικό, Δρακόντιο, Ανάληψη, Ξυλούπολη, Ευαγγελίστρια, Λευκοχώρι, Άσσηρος, Κριθιά, Κρυονέρι, Λοφίσκος και Ασκός, οι περιοχές του δήμου Βόλβης, Νικομηδινό, Νέα Απολλωνία, Βαμβακιά και Αρέθουσα, τα χωριά του δήμου Δέλτα
Χαλάστρα και Ανατολικό, ο Καστανάς και το Πρόχωμα από το δήμο Χαλκηδόνας, η Επανομή, οι Νέοι Επιβάτες και το Μεσημέρι από το δήμο Θερμαϊκού, ο Πεντάλοφος και η Νεοχωρούδα από το δήμο Ωραιοκάστρου καθώς και η Σουρωτή, η Αγία Παρασκευή και το Λιβάδι από το δήμο Θέρμης.
        Σε κάποιες από τις περιοχές αυτές, όπως η Χαλάστρα και το Ανατολικό, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια ενώ οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά το θέμα και χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό.
Ωστόσο από τα τέλη του 2011 δεν έγιναν νέοι έλεγχοι καθώς δεν υπήρχαν προγραμματικές συμβάσεις με το ΑΠΘ, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη θετική απόφαση που έλαβε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.
        Οι λύσεις που προτείνονται σύμφωνα με τον κ. Κουκουλεκίδη αλλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Ζιώγα, είναι η πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μεγαλύτερο βάθος, ή ανά δύο χωριά ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερες περιοχές, η επέκταση του δικτύου της ΕΥΑΘ, που προσφέρει καλής ποιότητας νερό και γενικότερα ο επανασχεδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας με νερό.
       Σε αντίθεση με το πόσιμο νερό, πολύ καλά είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, τα οποία ελέγχονται από τις αρχές Μαίου κάθε εβδομάδα στις περιοχές της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, της Επανομής, των Νέων Επιβατών, της Μηχανιώνας, του Αγγελοχωρίου, του Σταυρού, της Ασπροβάλτας και των Βρασνών.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...