Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Φυτεύοντας ποδήλατα στην πόλη!

Μήπως έχετε ποδήλατο που σπουριάζει στην αποθήκη, παραμένει δεμένο και άχρηστο στο φράκτη της αυλής σας ή απλά δεν σας εξυπηρετεί πλέον? Απλά… δωρίστε το στην πόλη!


Με αφορμή το αντίστοιχο project ‘’The Good Bike Project’’, στο Τορόντο του Καναδά, που ξεκίνησε όταν μερικοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να δώσουν και πάλι ζωή σε ένα παρατημένο ποδήλατο,εμείς, τα μέλη του Hellenic Architecture Agora του skyscrapercity.com,αποφασίσαμε να… εγκαινιάσουμε έναν αντίστοιχο θεσμό και στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός μας είναι η συγκέντρωση ενός μικρού, για αρχή, αριθμού ποδηλάτων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζονται. Τα ποδήλατα αυτά θα βαφούν ολοκληρωτικά και θα διακοσμηθούν με μικρά παρτέρια από λουλούδι. Τέλος, θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, σαν δείγματα street art. Κάθε χρώμα θα αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό:
  • Τα κίτρινα ποδήλατα θα αντικατοπτρίζουν ένα χώρο ιστορικό για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της.
  • Τα πορτοκαλί ποδήλατα θα μπουν σε μέρη που αποτελούν σημεία συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς, τα λεγόμενα hot spots.
  • Τα γαλάζια ποδήλατα θα αφιεριωθούν στον Ερνέστ Εμπραρ, τον αρχιτέκτονα που οραματίστηκε μία διαφορετική Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν την αντίκρυσε στο ακέραιο.
  • Τα πράσινα ποδήλατα, όπως είναι λογικό, θα βρίσκονται σε σημεία όπου το πράσινο λείπει.
  • Τα φούξια ποδήλατα θα αφιερωθούν στους εθελοντές της πόλης.
Το βασικότερο είναι η διατήρηση του εθελονικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα της δράσης.

Ευελπιστούμε πως, εφόσον, γίνει η αρχή, η ιδέα θα διαδοθεί και η ανταπόκριση των πολιτών θα είναι ανάλογη. Για αυτό και ήρθαμε σε επαφή με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στην Πρώτη Συνάντηση Εθελοντών που διοργάνωσε. Εκεί, το…τοπικό Good Bike Project βρήκε ιδιαίτερα θετικά απήχηση.
Χρήματα, πάντως, για τη διαμόρφωση των πρώτων ποδηλάτων εξασφαλίσαμε. Και από μεράκι καλά πάμε. Το μόνο που μας λείπει είναι τα… ίδια τα ποδήλατα!
Μολονότι έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλο κατάστημα ποδηλάτων, η δική σας προσφορά είναι το σημαντικό. Για αυτό σας λέμε! Δώστε το άτιμο να το… φυτέψουμε, να το ομορφύνουμε και να το επαναχρησιμοποιήσουμε! Πείτε και σε φίλους. Κάθε προσφορά είναι χρήσιμη. Διαδόστε το όσο μπορείτε.
Όσοι ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: greenbike@hotmail.gr

2 σχόλια:

  1. Υπεροχη ιδεα!!
    αυτα τα ποδηλατα θα μπορουν να τα κλεψουν;
    Θα υπαρχουν αλυσιδες κ κολωνακια για καθε ποδηλατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επιχειρήσει κάποιος να κλέψει ένα ποδήλατο που βασίζεται σε μια τέτοια ιδέα!
    Τα ποδήλατα θα είναι κυρίως παλιά, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
    Από εκεί και πέρα, για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ποδήλατα, μπορείς να επικοινωνήσεις στο greenbike@hotmail.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...