Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Oktoberfest στη Θεσσαλονίκη!

Το Oktoberfest είναι μια πολύ γνωστή γιορτή μπύρας. Το ξέρατε όμως ότι οι Θεσσαλονικείς γιορτάζουν κάθε χρόνο τη δική τους γιορτή μπύρας? Γερμανική παράδοση και κουλτούρα, μουσική και γαστρονομικές εξερευνήσεις είναι λίγες από τις συγκινήσεις που θα προσφέρει ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. 


Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο γερμανικό σχολείο (πίσω από το praktiker), διοργανώνεται από το σύλλογο φίλων της Γερμανικής Σχολής, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το «Oktoberfest»θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους χώρους της Γερμανικής Σχολής από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ. Στις εκδηλώσεις οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες γερμανικές πατροπαράδοτες γαστρονομικές λιχουδιές, ποικίλα είδη μπύρας και να απολαύσουν μουσική πνευστών από παραδοσιακή ορχήστρα πνευστών 4ΒUAM από την περιοχή του Γκρατς της Aυστρίας, που θα έρθει στην Ελλάδα ειδικά γι’ αυτό το λόγο.
Μέρος των εσόδων του φετινού Oktoberfest θα διατεθεί για να ενισχυθεί η προσπάθεια του ιδρύματος «Ελπίδα».

Η εκδήλωση διοργανώνεται για δωδέκατη χρονιά στη Θεσσαλονίκη και έχει γίνει πια θεσμός στην πόλη. Πρόκειται για μια ελληνογερμανική συνάντηση, που φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς στη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερο από 6000 κόσμο!


Η ιστορία του Oktoberfest
Στην αρχή ακούγονταν μόνο χαρμόσυνες καμπάνες και κρότοι από τα πέταλα των αλόγων. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1810 και ο διάδοχος του χρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’, και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους.
Οι τελετές κράτησαν πέντε ολόκληρες μέρες και πήραν τη μορφή ευχαριστιών προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά τους παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, καθώς και πυροβολητές άλλων ενώσεων, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακουγόταν μουσική, τρομπέτες και τύμπανα, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά. Μια μεγαλειώδης γιορτή ζωντάνεψε το κέντρο του Μονάχου. Με αυτόν τον τρόπο η δυναστεία των Βίτελσμπαχ έδειχνε την ευγνωμοσύνη της προς τους σκλάβους της για το γεγονός ότι παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες, τής έμειναν πιστοί. Μια μεγάλη γιορτή για τη νέα Βαυαρία και τη διακόσμηση της πρωτεύουσάς της, του Μονάχου ήταν ότι έπρεπε λοιπόν.
Οι εκδηλώσεις έληξαν στις 12 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας, που έγινε στη πεδιάδα που βρίσκεται μπροστά από τις πύλες του Μονάχου. Για να τιμηθεί η νύφη η πεδιάδα πήρε το όνομά της και ονομάστηκε «Theresienwiese», στη μοναχέζικη διάλεκτο «Wiesn». Mε την απόφαση που πάρθηκε οι ιπποδρομίες, οι οποίες ενθουσίασαν πραγματικά τον κόσμο, επαναλήφτηκαν το 1811 την ίδια ακριβώς περίοδο, δημιουργήθηκε η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, του Oktoberfest, που για λόγους καιρού μεταφέρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Μια γιορτή που χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Το απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκε τις χρονιές 1984, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ το 1985 οι επισκέπτες έφτασαν τα 7,1 εκατομμύρια. Φέτος η 178η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και θα λήξει τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στις 11.30 το βράδυ.

Που: Γερμανική Σχολή
Πότε: 24 Σεπτεμβρίου
Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...