Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ξαναζωντανεύει η περιοχή της Χρηματιστηρίου

Ζωή σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την παλιά ακτινοβολία της, προσδοκά να δώσει ο κεντρικός δήμος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΖΟΥΚΑ
Το άλλοτε επιχειρηματικό κέντρο της πόλης -η περιοχή της Χρηματιστηρίου με τα μοναδικά κτίρια, που αντιπροσωπεύουν όλα τα ρεύματα της αρχιτεκτονικής- επιδιώκεται να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του μέσα από ένα πακέτο καινοτόμων παρεμβάσεων, τις οποίες προβλέπει η μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση που έχει εκπονήσει η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη η στόχευση του έργου είναι πολλαπλή και αφορά μεταξύ άλλων την οικονομική ανάπτυξη, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος σε μία από τις ομορφότερες περιοχές του κέντρου της πόλης.
«Στόχος μας είναι στην περιοχή να συνυπάρξουν αρμονικά οι χρήσεις της ψυχαγωγίας, της κατοικίας και του εμπορίου», επισήμανε ο κ. Κουράκης, σημειώνοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η ζώνη αυτή να μην ακολουθήσει μία μονόπλευρη ανάπτυξη και να μην αναδειχθεί σε μία γειτονιά αποκλειστικά και μόνο διασκέδασης.
Η αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων έχει ήδη καταθέσει τη μελέτη για τη βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής Χρηματιστηρίου, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ, προς χρηματοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη η πρόταση του δήμου έχει ήδη αξιολογηθεί κατ’ αρχήν θετικά στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2007-2013». «Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΠΙΔΑΚΕΣ
Κεντρική θέση στη μελέτη για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής αποτελεί η προσέλκυση της προσοχής κάθε διερχόμενου πολίτη στο σημαντικό αρχιτεκτόνημα του κτιρίου του Χρηματιστηρίου και η σύνδεσή του με την ομώνυμη πλατεία. Στο κτίριο του Χρηματιστηρίου θα οδηγεί ένας διάδρομος που οριοθετείται με μία γραμμική σειρά πιδάκων, οι οποίοι θα λειτουργούν μετά το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων.
Συνολικά προγραμματίζεται η τοποθέτηση 30 πιδάκων, οι οποίοι θα απέχουν μεταξύ τους περίπου 80 εκατοστά και θα ανέρχονται σε ύψος από 1,5 έως και 2 μέτρα. Κάθε πίδακας θα είναι αυτοτελής και θα ελέγχεται μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας.
Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, θα ενεργοποιούνται άλλοτε ως μονάδες κι άλλοτε ως ομάδες, ώστε να δημιουργούνται διάφορες υδάτινες μορφές και σχήματα, που ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες σε συνδυασμό με τις εναλλαγές των χρωμάτων θα προσφέρουν μοναδικό θέαμα.
Οι πίδακες θα περιβάλλονται και από τις δύο πλευρές από μεγάλα δέντρα, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες σκιασμού και δροσιάς στο χώρο της πλατείας. Για τον ίδιο σκοπό παράλληλα με τους πίδακες προβλέπεται να τοποθετηθούν και επιστύλιοι ανεμιστήρες, ενώ το πράσινο στην περιοχή επιδιώκεται να αυξηθεί κατά 125%.

ΝΕΡΟΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΟΝΙΣΤΗΡΕΣ
Τόσο η ενίσχυση του αστικού πρασίνου όσο και οι υδάτινες μορφές και σχήματα εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της «θερμικής νησίδας», το οποίο εμφανίζεται, όταν σε συγκεκριμένες περιοχές καταγράφονται θερμοκρασίες υψηλότερες των συνηθισμένων.
Μέσω των βιοκλιματικών λύσεων που προτείνονται από τη μελέτη στόχος είναι η περιοχή της Χρηματιστηρίου να αποτελέσει ένα καταφύγιο για τους Θεσσαλονικείς κατά τις ημέρες των θερμικών κορυφώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο στην πλατεία Χρηματιστηρίου προβλέπεται να τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας ειδικής κατασκευής σε συνδυασμό με στέγαστρο και καθιστικά. Ο ανεμιστήρας θα τοποθετηθεί προς τη Βασιλέως Ηρακλείου και θα καλύπτεται από αραιές ξύλινες περσίδες. Το στέγαστρο που σχεδιάζεται θα περιλαμβάνει τμήματα, όπου θα μπορούν να στηριχθούν αναρριχώμενα φυτά, ενώ κάτω από αυτό θα τοποθετηθούν καθιστικά για τους επισκέπτες της περιοχής. Αυτός ο «υπερανεμιστήρας», όπως αποκαλείται από τους μελετητές, θα είναι μία από τις εμβληματικές παρεμβάσεις στο χώρο.
Παράλληλα στις βασικές εισόδους προς την περιοχή, στις κεντρικές διασταυρώσεις, σε ορισμένες κομβικές οδούς αλλά και στην πλατεία Εμπορίου προβλέπεται να τοποθετηθούν οι λεγόμενες «νεροκουρτίνες». Πρόκειται για ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτα μεταλλικά πλαίσια και κρεμαστά σχοινιά, στις οποίες θα πραγματοποιείται ροή νερού. Υπό την επίδραση του αέρα τα σκοινιά αυτά θα προσεγγίζουν ή θα απομακρύνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μία διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα. Στη βάση των κατασκευών προβλέπεται η εγκατάσταση φωτιστικών, ώστε να αναδεικνύονται οι σχηματισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι «νεροκουρτίνες» δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το 1,4 μ., ενώ αυτές που θα σημαίνουν τις κύριες εισόδους της περιοχής θα φτάνουν τα 2,10 μ.
Στους πολύ στενούς δρόμους της περιοχής, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως «αστικές χαράδρες», προτείνεται να τοποθετηθούν καταιονιστήρες. Πρόκειται για ειδικά συστήματα ψεκασμού, τα οποία απελευθερώνουν σταγονίδια νερού πολύ μικρής διαμέτρου, που εξατμίζονται άμεσα, πριν να φτάσουν στο έδαφος, και προκαλούν μείωση της θερμοκρασίας αέρα στο περιβάλλον τους. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου κατά μήκος της οδού Εμπράρ πρόκειται να τοποθετηθούν δύο διατάξεις καταιονιστήρων σε ύψος 15 μέτρων από το έδαφος. Για το σχεδιασμό τους ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αξιοποιήσει την εμπειρία από τη χρήση ανάλογων συστημάτων και μάλιστα σε πολλές παραλλαγές στη Διεθνή Έκθεση Expo της Σεβίλλης το 1992.

ΗΜΙΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο σχεδιασμός του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου προβλέπει την υιοθέτηση ενός καινοτόμου συστήματος για τη διαχείριση της μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων που παράγονται στην περιοχή σε καθημερινή βάση. Αντί των συμβατικών κάδων απορριμμάτων προτείνεται να εγκατασταθούν ειδικοί ημιβυθιζόμενοι, οι οποίοι έχουν πολλαπλάσια χωρητικότητα. Υπολογίζεται ότι αρκούν να τοποθετηθούν 20 ημιβυθιζόμενοι κάδοι, ενώ, εάν προτιμούνταν οι συμβατικοί, θα απαιτούνταν τουλάχιστον ενενήντα.

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Η μελέτη ανάπλασης προβλέπει ακόμη τη βελτίωση του αστικού φωτισμού, ώστε να διαμορφωθεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους διερχόμενους πολίτες. Παράλληλα προβλέπεται ειδικός φωτισμός, ώστε να αναδειχθούν οι όψεις των διατηρητέων και των νεοκλασικών κτιρίων. Για το σκοπό αυτό προτείνεται η χρήση προβολέων κατάλληλης δέσμης και κατανομής, πολλοί από τους οποίους θα είναι τοποθετημένοι στις όψεις των απέναντι κτιρίων. Τα πεζοδρόμια και οι πλατείες θα επιστρωθούν με αγυάλιστες πλάκες, ενώ η πολιτιστική διαδρομή θα αναδειχθεί με κόκκινη πέτρα.


Προτεραιότητα στους πεζούς

Στην περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου πρόκειται να ισχύσουν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς και να περιοριστεί ταυτόχρονα η διέλευση μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζεται η δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρομήσεων, όπου θα επιτρέπεται η κυκλοφορία αποκλειστικά οχημάτων άμεσης ανάγκης ή φορτοεκφόρτωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί οι δρόμοι που πεζοδρομούνται είναι οι Αγίου Μηνά, Εδέσσης, Ηρώδου Αττικού, Ερνέστου Εμπράρ, Ολυμπίου Διαμαντή (Κατούνη - Β. Ουγκό), Συγγρού και Βηλαρά (μέχρι την οδό Καθολικών). Τα πεζοδρόμια της περιοχής θα οριοθετηθούν σε όλο το μήκος τους με αποτρεπτικά εμπόδια, ενώ θα απαγορευτούν η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ώστε οι πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου να αποδοθούν στους Θεσσαλονικείς ως πραγματικοί δημόσιοι χώροι και όχι σαν απέραντα πάρκιγκ, όπως έχουν καταντήσει σήμερα.


Μια περιοχή περίπου 110 στρεμμάτων

Η περιοχή όπου πρόκειται να εξελιχθούν τα έργα ανάπλασης περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα του παλιού εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου της πόλης, το οποίο δυστυχώς σήμερα παρακμάζει. Ειδικότερα πρόκειται για το κομμάτι που περικλείεται από την Εγνατία, την Ίωνος Δραγούμη, την Τσιμισκή και τη Δωδεκανήσου. Αυτή η περιοχή των περίπου 110 στρεμμάτων περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυρήνες της Αγίου Μηνά, της Εδέσσης και της Β. Ουγκό, τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου, το επιχειρηματικό κέντρο του τέως Χρηματιστηρίου των Τραπεζών, τα κτίρια και τις ιδιοκτησίες των τότε χρηματιστών και μεγαλεμπόρων.
Η περιοχή της Χρηματιστηρίου είναι τμήμα της παλιάς εβραϊκής συνοικίας «Μάλτα». Η ζώνη αυτή προσέλκυσε πολλούς ξένους και από το 18ο αιώνα πήρε το όνομα «Φραγκομαχαλάς». Στα τέλη του 19ου αιώνα αποτέλεσε το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, καθώς εκεί αναπτύχθηκαν τράπεζες και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...