Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Υποψήφια για "Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα" η Θεσσαλονίκη!


Την υποψηφιότητα της πόλης μας κατέθεσε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το βραβείο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Η αίτησή μας θα κατατεθεί στις 14 Οκτωβρίου, αφού βρεθεί πρώτα το λογότυπο που θα τη συνοδεύσει. Η όλη διαδικασία εντάσσεται στα πλαίσια της εστίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αστικό περιβάλλον, και σκοπός του είναι να προβάλει τα πραγματικά επιτεύγματα του παρελθόντος και να ενθαρρύνει την ανάληψη περαιτέρω δεσμεύσεων για το μέλλον. 

Το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε το Φεβρουάριο του 2009 για πρώτη φορά, θεσμοθετήθηκε ως απόκριση σε προτάσεις αρκετών ευρωπαϊκών πόλεων. Όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός το 2008, υποβλήθηκαν αιτήσεις από πολυάριθμες πόλεις. Οι 35 συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση μια σειρά περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ποιότητα του αέρα, η μείωση του θορύβου και η διαχείριση λυμάτων. Μέχρι σήμερα ο τίτλος έχει απονεμηθεί σε τέσσερις πόλεις· τη Στοκχόλμη, το Αμβούργο, τη Βιτόρια και τη Νάντη για τα έτη 2010 έως 2013.

«Η υποψηφιότητά μας για το θεσμό της «πράσινης πρωτεύουσας» δεν υποδηλώνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πράσινη πόλη, αλλά ότι στοχεύουμε να γίνει» είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κώστας Ζέρβας. «Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε κοντά στο Δήμο Θεσσαλονίκης όλους τους φορείς της πόλης που ασχολούνται με το περιβάλλον και να τους κάνουμε κοινωνούς της προσπάθειάς μας. Παράλληλα θα οργανώσουμε και θα επισπεύσουμε τις σχετικές διαδικασίες ώστε σε λίγα χρόνια η πόλη μας να αλλάξει» πρόσθεσε.
Η προκριματική διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται τον Απρίλιο και το τελικό αποτέλεσμα για το όνομα της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» για το 2014 θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, το βραβείο δίνεται στην ευρωπαϊκή πόλη που καταφέρνει να πετυχαίνει υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ, η Δημοτική Αρχή της είναι αφοσιωμένη σε φιλόδοξους στόχους για περαιτέρω περιβαλλοντική ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει Πόλη-Πρότυπο που θα εμπνεύσει και θα γίνει μοχλός για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών προς τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...