Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

52o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-Highlights

Η εβδομάδα για την οποία όλοι χαιρόμαστε που είμαστε Θεσσαλονικείς ή που ζούμε στη Θεσσαλονίκη, έφτασε! Για άλλη μια φορά, ο κόσμος θα αρχίσει να πλημμυρίζει την Αριστοτέλους και το λιμάνι, παντού θα συζητάνε για ταινίες, θα βρίσκεσαι ανάμεσα σε πηγαδάκια με σκηνοθέτες και ηθοποιούς και φυσικά, θα απολαύσεις όσες πιο πολλές ταινίες μπορείς! 

Το φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Τα highlights του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται το Διεθνές Διαγωνιστικό, οι Ειδικές Προβολές, οι ταινίες Έναρξης και Λήξης, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες, καθώς και τα τμήματα Ματιές στα Βαλκάνια και Experimental Forum.
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη.
Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Σημειώνουμε, επίσης, πως οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής.
Η τελετή έναρξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Οι απόγονοι / The Descendants του Αλεξάντερ Πέιν. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011 στο Ολύμπιον, με την ταινία Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν / Martha Marcy May Marlene του Σον Ντέρκιν.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: Οι απόγονοι / The Descendants του Αλεξάντερ Πέιν
Η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κ. Χ. Χέμινγκς, ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα σε τραγωδία και κωμωδία για να σκιαγραφήσει με ευαισθησία μια οικογενειακή κρίση που αποζητά κάθαρση, μέσα από το γνώριμο, αγαπημένο ύφος του ελληνικής καταγωγής δημιουργού. Κεντρική φιγούρα, ένας πατέρας (Τζορτζ Κλούνεϊ), ο οποίος έπειτα από ένα ατύχημα που αφήνει τη σύζυγό του σε κώμα, καλείται να λάβει αποφάσεις ζωής για το μέλλον της οικογένειας.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ: Μάρθα Μάρσι Μέι Μαρλίν / Martha Marcy May Marlene του Σον Ντέρκιν
Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Σον Ντέρκιν (βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς) αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας – την υποδύεται συγκλονιστικά η νεαρή Ελίζαμπεθ Όλσεν – η οποία προσδοκά να επανακτήσει μια φυσιολογική ζωή, έπειτα από τη μυστηριώδη φυγή της από μια αίρεση. Ωστόσο, το παρελθόν και το παρόν της συγχέονται επικίνδυνα και θολώνουν τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και την παραίσθηση, βουλιάζοντάς τη σταδιακά στην παράνοια, σε ένα δυνατό ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που «παίζει» με το μυαλό του θεατή.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2011
Το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες στις επιμέρους ενότητές του (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και δώδεκα ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, για πρώτη φορά το φεστιβάλ αποφάσισε να εντάξει στα market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή, δίνοντας έτσι στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, να προωθήσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς.
Επίσης, θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του 52ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί spotlight στον Μιχάλη Κακογιάννη, με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας Ηλέκτρα, που αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς στην πορεία του αξέχαστου δημιουργού. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ 
Στο 52ο ΦΚΘ οι Ανοιχτοί Ορίζοντες το επιτυχημένο τμήμα που δημιούργησε και αναβίωσε πέρυσι ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, επανέρχεται ανανεωμένο, σταθερά προσανατολισμένο στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής. Αληθινές ιστορίες, εύθραυστες ανθρώπινες σχέσεις, πολιτικός αναβρασμός και κοινωνικές αντιφάσεις, συνθέτουν ένα εκρηκτικό χαρμάνι ταινιών απ’ όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν τις πιο ανήσυχες φωνές του σύγχρονου κινηματογραφικού στερεώματος. Ανάμεσά τους, οι νέες ταινίες διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Μισέλ Οσελό, Μαρζάν Σατραπί & Βενσάν Παρονό, Εμανουέλε Κριαλέζε, αλλά και Κρίστοφερ Μπόε.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, η πολυαναμενόμενη νέα δημιουργία των αδερφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, Το παιδί με το ποδήλατο/ Le gamin au Velo, αλλά και η βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία του Αλεξάντερ Σοκούροφ, Φάουστ/ Faust. Επίσης στις Ειδικές Προβολές εντάσσονται, τα νέα φιλμ των Ματιέ Κασοβίτς, Η τάξη και το ηθικό / Rebellion και Αντρέι Ζβιατζίντσεφ, Έλενα / Elena, καθώς και η βραβευμένη στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, ταινία Αντίο / Goodbye του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το ιρανικό καθεστώς σε 5ετή ποινή φυλάκισης.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι κινηματογραφιστές που εκπροσωπούν τη βαλκανική χερσόνησο χτίζουν χρόνο με το χρόνο ένα συμπαγές κινηματογραφικό σύνολο με ετερόκλητα στοιχεία, αλλά και εκλεκτικές συγγένειες. Υπό αυτό το πρίσμα, το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια προτείνει και φέτος τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής, καθώς και δημιουργούς με ταυτότητα βαλκανική και γλώσσα διεθνή, οι οποίοι αρθρώνουν έναν κινηματογραφικό λόγο, θεματικά και υφολογικά τολμηρό. Οι ταινίες του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer.


EXPERIMENTALFORUM
Η ιδέα του Μύθου της Εξαφάνισης / Η εξαφάνιση του Μύθου κυριαρχεί στο φετινό Πειραματικό Φόρουμ, που αναδεικνύει χαμένους μύθους και θησαυρούς: Τη σλοβένικη κολεκτίβα εικαστικών και κινηματογραφιστών ΟΜ Production, το κινηματογραφικό αίνιγμα J.X. Williams, αλλά και την ταινία του Ερίκ Μποντλέρ The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 years without Images για την επανεμφάνιση του θρυλικού σκηνοθέτη Μασάο Αντάτσι. Επίσης, μια παρουσίαση του Collectif Jeune Cinema, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθούν μεταξύ άλλων, η ταινία της Μαργκερίτ Ντιράς Les mains Négatives (1979), αλλά και το φιλμ Pandrogeny Manifesto (2005) του Έλληνα Διόνυσου Ανδρόνη για τους Breyer P-Orridge.

ΑΓΟΡΑ / MARKET
Η Αγορά / Market που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου 2011 στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και παράλληλα προσφέρει τον χώρο, καθώς και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Φέτος, η Αγορά του 52ου ΦΚΘ, και ειδικότερα το Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών, το οποίο υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μεγάλου μήκους που συνδέονται με την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην ανεύρεση συνεργατών για την χρηματοδότηση και ολοκλήρωση της ταινίας τους, συμμετέχει στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών.

Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ, περιλαμβάνει:
To 7ο Crossroads – Φόρουμ Συμπαραγωγών (8-12 Νοεμβρίου 2011):
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, στο φετινό Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, συμμετέχουν 17 κινηματογραφικά σχέδια, τα οποία αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Φέτος τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλγερία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κροατία, Λίβανος, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Τα Works in Progress (11 Νοεμβρίου 2011):
Το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ φιλοξενεί προβολές οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς (παραγωγοί, εκπρόσωποι πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπρόσωποι φεστιβάλ) που θα είναι παρόντες στην 52η διοργάνωση. Φέτος στα Works in Progress συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Τουρκία, Γαλλία, Κύπρο, Τσέχικη Δημοκρατία, Ισπανία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βουλγαρία. Η εταιρία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρίες post-production στην Ελλάδα, καθώς και η Kodak Cinelabs Greece θα βραβεύσουν και φέτος μια από τις ταινίες του τμήματος με υλικά και υπηρεσίες.

Την ψηφιακή βιβλιοθήκη Film Market (4–12 Νοεμβρίου 2011):
Φέτος στο Film Market παρουσιάζονται 250 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες στο πλαίσιο της Αγοράς έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, καθώς και με δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, το Film Market φιλοξενεί τις ταινίες δημιουργών που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερα Crossroads, καθώς και μια επιλογή ελληνικών ταινιών παραγωγής των δύο τελευταίων ετών.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Τέσσερις υποτροφίες για σπουδές κινηματογράφου σε παιδιά που έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης, προσφέρουν, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΑΚΜΗ, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους που έχει ήδη ξεκινήσει από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...