Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

52o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-Αφιερώματα

Σε ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ, δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά τα αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες! Εδώ, συγκεντρώσαμε όλα τα αφιερώματα που θα γίνουν και σας τα παραθέτουμε:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ

Το 52ο ΦΚΘ πραγματοποιεί πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, έναν από τους πλέον διακεκριμένους έλληνες σκηνοθέτες, με διεθνή παρουσία και βραβεύσεις σε παγκόσμια φεστιβάλ. Στη διοργάνωση θα προβληθούν από τα πρώτα – άγνωστα στην Ελλάδα – μικρού μήκους φιλμ του, μέχρι οι βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας που σημάδεψαν το ελληνικό σινεμά των τελευταίων ετών, καθώς και η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Man at sea, με νέο μοντάζ που επιμελήθηκε ο ίδιος. Το έργο του Κ. Γιάνναρη δε χαρίζεται: καθρεφτίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα με ευθύτητα και τόλμη, ανατέμνοντας ζητήματα ταυτότητας, φύλου και φυλής, αλλά και ιστορίες μετανάστευσης, πολυπολιτισμικότητας και σεξουαλικής ταυτότητας, προκειμένου να προκαλέσει το κοινό σε μια διαφορετική θέαση του κόσμου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΑΡΑ ΝΤΡΑΪΒΕΡ

Η Σάρα Ντράιβερ υπηρετεί πιστά το ανεξάρτητο σινεμά ήδη από τη δεκαετία του ’80 ως ηθοποιός, σκηνοθέτιδα και παραγωγός. Παράλληλα, ως η επί πολλά έτη συνεργάτιδα και σύντροφος του Τζιμ Τζάρμους, εκτός από σύντομους ρόλους στις ταινίες του, έχει υπογράψει και την παραγωγή σε πολλές από αυτές, όπως στο ντεμπούτο του με τίτλο Διακοπές διαρκείας, καθώς και στο Πέρα από τον παράδεισο, ταινίες που θα προβληθούν στο 52ο ΦΚΘ, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο της. Γεννημένη το 1955 στο Νιου Τζέρσι, η δημιουργός αρχικά σπούδασε αρχαιολογία, ολοκληρώνοντας μάλιστα το τελευταίο έτος των σπουδών της στην Ελλάδα, πριν στραφεί στον κινηματογράφο. Η δύναμη των σουρεαλιστικών, απρόβλεπτων καρέ της έγκειται στο έμφυτο χάρισμά τους να συνδέουν το ποιητικό με το καθημερινό, μοιάζοντας με εκκεντρικά παραμύθια.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΟΛΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ

Ο Πάολο Σορεντίνο, από τους πιο ανερχόμενους auteurs του σύγχρονου σινεμά, έχει να επιδείξει μια φιλμογραφία που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο καθηλωτικές ταινίες των τελευταίων ετών, ανάμεσα στις οποίες και το αριστουργηματικό Il Divo. Το 52ο Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του ιταλού δημιουργού, προβάλλοντας τόσο τις λιγότερο γνωστές μικρού μήκους ταινίες όσο και οι πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας του. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει πρεμιέρα και η πρόσφατη – και πρώτη αγγλόφωνη – ταινία του σκηνοθέτη, This must be the place (2011), ένα συγκινητικό road movie με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΛΕ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΑΝΤΣΕΝ
Το σινεμά του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, μοιάζει να βαδίζει πάνω στο τεντωμένο σκοινί των διαπροσωπικών σχέσεων. Το 52ο Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του δανού κινηματογραφιστή, ο οποίος, αντλώντας έμπνευση από προσωπικά βιώματα, διεισδύει στο πιο εύθραυστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Γεννημένος το 1966, ο Μάντσεν αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας, μαζί με τους Τόμας Βίντερμπεργκ και Περ Φλι, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως ‘χρυσή φουρνιά’. Ισορροπώντας ανάμεσα στο art house και το εμπορικό σινεμά, ο σκηνοθέτης στηρίζεται στην ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών του – ανάμεσά τους ο Μαντς Μίκελσεν και η Στίνε Στινγκάντε – χτίζοντας ένα σύμπαν δωρικό, ρεαλιστικό, με εκφραστική λιτότητα και στοιχειώδη υλικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΥΛΡΙΧ ΖΑΪΝΤΛ

Έμπειρος ντοκιμαντερίστας και καυστικός μυθοπλάστης, ο Ούλριχ Ζάιντλ αποτελεί μια από τις πιο οξυδερκείς και προκλητικές φωνές του ευρωπαϊκού σινεμά. Το 52ο ΦΚΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του αυστριακού σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του. Θολώνοντας τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, τα φιλμ του Ζάιντλ διαρρηγνύουν κάθε ταμπού, εισβάλλοντας πότε σαρκαστικά, πότε αποστασιοποιημένα, ωστόσο πάντα ανθρώπινα στη σφαίρα της ιδιωτικότητας. Οπαδός του παράδοξου της καθημερινής ζωής, ο δημιουργός εξισορροπεί τη σκοτεινή της όψη με μαύρο χιούμορ, με στόχο να διερευνήσει τις ανάγλυφες ατέλειες του αληθινού κόσμου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΡΝΤΕΝ ΚΙΡΑΛ
Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα του τμήματος έχει το αφιέρωμα στον τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ. Μαθητής του Γιλμάζ Γκιουνέι, ο Ερντέν Κιράλ γεννήθηκε το 1942, σπούδασε κεραμική στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και πολύ γρήγορα βρήκε τον δρόμο του στον χώρο του κινηματογράφου. Η πορεία του τον ανέδειξε σε έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της γενιάς του ’70 και ’80, που ανέπτυξαν μια κοινωνικoρεαλιστική παράδοση στο τουρκικό σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...