Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

52o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκτός από τις προβολές των ταινιών, οι παράλληλες εκδηλώσεις – εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, workshops – πλαισιώνουν την 52η διοργάνωση προσδίδοντάς της μια ξεχωριστή «χροιά», ενώ παράλληλα διευρύνουν την δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου.

Εκθέσεις
Στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πρωτοποριακών εκθέσεων, από τις οποίες δεν απουσιάζει η κινηματογραφική άποψη:
  • Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια /A World without Margins τιτλοφορείται η φωτογραφική έκθεση του Σπύρου Στάβερη, μια εφ’ όλης της ύλης παρουσίαση του γνωστού έλληνα φωτογράφου. Η έκθεση διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (διάρκεια: 4/11-4/12/2011. Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης. Σχεδιασμός και οργάνωση έκθεσης: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος. Οργάνωση παραγωγής: Άννα Μηλώση).
  • Η έκθεση του σκηνοθέτη της DEFA, Ράινερ Ζίμον / Rainer Simon, με τίτλο «Κοιτάζοντας πίσω από τις εικόνες – φωτογραφίες και κείμενα από την Αμερική», αποτελεί μια διοργάνωση του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα DEFA και το Μουσείο Κινηματογράφου Potsdam, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε – Γκαλερί (διάρκεια: 2/11–11/12/2011).
  • Έργα (φωτογραφίες, ταινίες σε ψηφιακό video και video installation) που δημιούργησαν φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. φιλοξενούνται στην έκθεση Rrose Selavy ou Eros c’est la vie, η οποία πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – Γκαλερί. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (διάρκεια: 1/11–21/11/2011, επιμέλεια: Αγγελική Γραμματικοπούλου).
Aνοιχτή συζήτηση
Νέος κινηματογράφος, νέες προοπτικές
Τετάρτη 9/11/2011 (Κασσαβέτης, 11:00-13:00)
Ρουμανία, Ισραήλ, Ελλάδα. Τρεις μικρές, περιφερειακές χώρες που τα τελευταία χρόνια κατόρθωσαν να αφήσουν το δικό τους σημάδι στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Αποτέλεσμα οργανωμένης προσπάθειας ή ευτυχής συγκυρία; Tι μπορεί να μας διδάξει το παράδειγμά τους; Οι Andrei Tanasescu (Programmer, Toronto IFF & Romanian FF), Katriel Schory (Executive Director, Israel FilmFund) και Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός, Blonde Audiovisual Productions) συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες.

Workshop
Εργαστήριο με τον Ούλριχ Ζάιντλ
Παρασκευή 11/11/2011 (Κασσαβέτης, 11:00-13:00)
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του Ούλριχ Ζάιντλ, ο Αυστριακός σκηνοθέτης θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για το νέο του πρότζεκτ Paradise. Έχοντας ξεκινήσει με στόχο τη δημιουργία μίας ταινίας, ο Ούλριχ Ζάιντλ αναπτύσσει τώρα τρεις διαφορετικές ταινίες, οι οποίες ακόμα θεωρούνται works in progress. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, o δημιουργός θα προβάλει αποσπάσματα του τριπτύχου των ταινιών, θα αναλύσει τη διαδικασία πίσω από την κατασκευή τους και θα τα συνδέσει με το σύνολο του έργου του έως τώρα.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
7/11 – 11/11/2011, Σταύρος Τορνές, 09:00-13:00
Στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Νεανική Οθόνη», το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τη δημοφιλή σειρά ταινιών μικρού μήκους Soiree Allemande – Everybody’s Favourites (Γερμανική βραδιά – Τα αγαπημένα όλων μας). Οι ταινίες απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών (μυθοπλασία, κινούμενα σχέδια, χωρίς διάλογους). Η σειρά Soiree Allemande – Everybody’s Favourites είναι μια συλλογή από περίεργες, επικίνδυνες, εξωγήινες, παράξενες, συγκινητικές, πολιτικοποιημένες και ξεκαρδιστικές μικρού μήκους ταινίες. Πρόκειται για την ιδιαίτερα επιτυχημένη γαλλογερμανική συνεργασία μεταξύ των Ινστιτούτων Γκαίτε Λυών και Μονάχου, της διαχειριστικής επιστροπής του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, της AG kurzfilm (Ένωσης Γερμανικών Ταινιών Μικρού Μήκους) και της KurzFilmAgentur του Αμβούργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...